ممبران اسمز معکوس جهت شیرین کردن آب
اولین غشای مصنوعی آب شیرین کن توسط موریتز توربو در سال 1867 طراحی و ساخته شد. این غشاء فیلمی رسوبی ودر اصل فروسیانید مس بودکه برای مطالعات او استفاده می شد. اما امروزه تمامی ممبران های اسمز معکوس که برای شیرین کردن آب از آنها استفاده می شود، بیشتر از جنس پلی آمید هستند. زیرا این مواد در برابر آب قدرت نفوذاپذیری بالایی داشته و نفوذ ناپذیری نسبی نیز نسبت به ناخالصی های مختلف موجود در آب دارند. از جمله یون های نمکی، محلول های کوچک و ... .
انحلال پذیری نمک در آب
آن چیزی که بر همه ما واضح و مبرهن است، انحلال پذیری بسیاری از نمک های معدنی در آب است. همین موضوع باعث می شود آب بسیاری از نمک های معدنی را در خود داشته باشد. یکی از نمک های معدنی که به صورت متداول در آب پیدا می شود، نمک NaCl است. بخش عمده ای از آب های زمین، بالغ بر 98 درصد آن، آب های شور هستند و با توجه به کمبود آبی که امروزه گریبان گیر نسل بشر است، استفاده از این آب های شور واجب است. شوری آب دریا ها بستگی به مناطق مختلف زمین دارد. برای مثال صنایع تصفیه آب صنعتی که از دریای خزر به عنوان منبع آبی استفاده می کنند، شوری آب دریای خزر را 2 تا 5/ 2درصد تعیین کردند. این در حالی است که آب خلیج فارس، شوری معادل 5.4 درصد دارد.قیمت دستگاه آب شیرین کن اسمز معکوس، می تواند نمک های معدنی محلول در آب های مختلف را حذف و آبی بدون این املاح در اختیار صنایع قرار دهد.
غشای نیمه تراوا چه نوع غشایی است؟
این غشا که در سیستم تصفیه آب صنعتی استفاده می شود، در اصل نوعی غشای پلیمری، سنتزی یا بیولوژیکی است. حضور این غشا در اسمز معکوس به یون های خاص یا مولکول های مورد نیاز اجازه عبور در آب را در می دهد. البته باید بگوییم این غشاها از سایز حفره متفاوتی برخوردار هستند، که اجازه عبور قطر ذرات را بسته به سایز حفره های خود می دهند.
علاوه بر آن باید بیان نماییم که عبور املاح موجود درآب به عوامل دیگری نیز بستگی دارد. از جمله دمای مولکول ها، غلظت مولکول ها، فشار، حلالیت، املاح موجود در هر طرف، خصوصیات شیمیایی، اندازه املاح و میزان نفوذپذیری غشاء نسبت به املاح موجود در آب.
این نکته را به خاطر داشته باشید که در فرایند آب شیرین کن نباید غشای نیمه تراوا را با غشای نفوذ گزینشی اشتباه بگیرید. زیرا این دو غشا با یکدیگر متفاوت هستند. در غشای نفوذ گزینشی به هیچ عنوان سایز ذرات مهم نیستند. زیرا تنها چند ماده خالص قادر هستند از این غشای عبور کنند.
در حالی که در در غشای نیمه تراوا نوع ماده هیچ اهمیتی ندارد. بلکه سایز ماده است که مهم بوده و اجازه عبور از غشای به آن داده می شود. در بیشتر قیمت آب شیرین کن از غشای نیمه تراوا استفاده می کنند.
سیستم آب شیرین کن